woensdag 9 mei 2012

over hoe je foto's verzamelt

...mijn (foto)verzamelwoede bestaat uit vreemde, vintage spullen, waaronder fotoprints op allerhande artikelen, zoals serviesgoed. Liefst vintage, naturellement. Dit bord is een familiestuk. Heel af en toe vind ik een bonbonschaaltje of iets anders. Zeldzaam dus. Perfect voor deze fotoverzamelaar.


Er zijn meer fotoverzamelaars, denk aan de film 'les fabuleux destin d'amelie poulin'. De 'mystery man' van Amelie gaat op de knieen voor pasfotohokjes en vist met een pincet 'mislukte' foto's onder het flitshokje vandaan. Mensen met een hoedje, een bepaalde blik: een gecategoriseerd album is het resultaat.


In real life is Erik Kessels koning van de fotoverzameling. Obscure, gênante, intrigerende uit alledag gegrepen foto's hebben geleid tot meerdere boekjes met de toepasselijke titel 'In Almost Every Picture'.  

Fotoalbums gevonden tussen oude inboedel of rommelmarkten, Erik Kessels verzamelt amateurfotografie. Bladerend ontdekt hij al snel een lijn in de foto's, mijn favoriet is Ria van Dijk. Haar leven is vanaf haar 16e tot nu vastgelegd in een schiettent.


In Berlijn hield ik een oud fotoalbum vast. Ik twijfelde. Voelde me een voyeur. Toch nog een amateur wat fotoverzamelen betreft..

1 opmerking:

Zilly zei

Waw-dat porseleinen bordje vind ik heel apart-ik verzamel bordjes-xxx-Sil.