zondag 14 augustus 2011

alleen de vogels vliegen van oost naar west berlijn

Dit weekend wordt herdacht dat de Berlijns Muur vijftig jaar geleden het hart van Duitsland door midden spleet. Een week geleden bracht ik mijn eerste bezoek aan deze stad. En wat een stad. Je wordt heen en weer geslingerd tussen MacDonalds en de traditionele curryworst, de (nieuw)bouw van de Reichtstag in het Westen en het ongepolijste van creatieve broedplaats 'RAW' in het Oosten.


Het is in 2011 moeilijk voor te stellen dat dit een stad van uitersten was. De East Side Gallery en het DDR museum geven een indruk hoe het geweest moet zijn. Zoals groteske lampensystemen ooit te zien in het nog groteskere 'Palast der Republik'. De vrolijke propaganda voor de communistische jeugdbeweging 'Freie Deutsche Jugend' wekt de indruk dat het een en al vrijheid blijheid in het Oost-Duitse deel was.
Gelukkig wisten en weten we beter.

Ik durf zelfs te stellen dat door de geschiedenis van deze stad de mensen misschien wel het meest open-minded van Europa zijn...niet voor niks sprak Kennedy de legendarische woorden 'ich bin ein berliner'.

Geen opmerkingen: